ترمور یا لرزش پارکینسون چیست؟
لرزش پارکینسون یکی از مشکلات اصلی این بیماری است. لرزش یا ترمور یک حرکت غیرارادی است که در افراد مبتلا به پارکینسون رخ میدهد. در این مقاله میخواهیم در مورد این اختلال غیرارادی و روشهای درمان آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
بیماری پارکینسون چیست؟
در ابتدا میخواهیم با ارائه توضیح مختصری از بیماری پارکینسون، شما را با این بیماری آشنا کنیم. دومین بیماری شایع نورودژنراتیو در دنیا، پارکینسون است. نورودژنراتیو به بیماری میگویند که در آن نورونها (سلولهای اصلی مغز) به مرور زمان، از بین میروند. با از بین رفتن نورونها، مغز نمیتواند فعالیت خود را بهخوبی انجام دهد. بدین ترتیب، بیماری پارکینسون باعث میشود سلولهای تولیدکننده دوپامین در مغز از بین بروند. دوپامین به مغز کمک میکند تا پیامها را به سایر سلولهای مغزی برساند و نقش کنترل حرکات بدن را دارد. به همین دلیل با از بین رفتن دوپامینها، حرکات فرد دچار مشکل میشود. در نتیجه علائمی مانند لرزش، خشکی حرکات، اختلال در راه رفتن یا تعادل در فرد ظاهر میشوند. یکی از روشهای درمانی پارکینسون، فیزیوتراپی سر و گردن است که برای اطلاع از قیمت این دستگاه میتوانید به سایت شرکت تجهیزات پزشکی برجیس مراجعه کنید.
لرزش پارکینسون چیست؟
لرزش در بدن میتواند بهدلایل مختلفی رخ دهد؛ اما لرزش پارکینسون متفاوت است. لرزش یا ترمور در پارکینسون بهصورت زیر رخ میدهد:
- در حال استراحت: لرزش در پارکینسون هنگامی که شما بیحرکت هستید، رخ میدهد و با حرکتکردن شما از بین میرود. همچنین این لرزشهای هنگام خوابیدن کم میشوند.
- موزون و ریتمیک: لرزش در پارکینسون بهصورت تصادفی یا اسپاسم رخ نمیدهد؛ بلکه حلتی ریتمیک، آهسته و مداوم دارد.
- نامتقارن: این لرزشها متقارن نیستند. از یک سمت بدن شروع میشوند و ممکن است به دو طرف بدن گسترش یابند.
لرزش پارکینسون بر کدام قسمتهای بدن تأثیر میگذارد؟
لرزشهای این بیماری بر ۵ قسمت اصلی بدن تأثیر میگذارند:
- دستها: لرزش پارکینسون معمولاً با انگشت یا دست شروع میشود که به آن حرکت چرخشی قرص میگویند؛ بدینگونه که گویی یک قرص را بین انگشت شست و اشاره خود گرفته و آن را به جلو و عقب میچرخانید.
- پاها: لرزش پاها در پارکینسون در حالت نشسته یا درازکشیده رخ میدهد و در حالت ایستادن یا راهرفتن از بین میرود.
- فک: لرزش فک در بیماری پارکینسون شایع است. با جویدن، لرزش کاهش مییابد. به همین دلیل ممکن است جویدن آدامس، کمی از آزاردهندهبودن لرزش را کاهش دهد.
- زبان: لرزش زبان بسیار نادر است؛ اما اگر رخ دهد، حتی ممکن است سر فرد را هم بلرزاند.
- داخلی: در برخی بیماران مبتلا به پارکینسون، لرزشی در قفسه سینه یا شکم احساس میشود.
چطور میتوان لرزش پارکینسون را درمان کرد؟
متأسفانه هنوز روش درمانی قطعی برای لرزش در پارکینسون پیدا نشده است؛ اما راههایی برای کنترل لرزش وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
داروهای مؤثر در کنترل لرزش یا ترمور در پارکینسون
یکی از مهمترین روشهای کنترل لرزش پارکینسون، استفاده از دارو است. داروها معمولاً به تولید دوپامین بیشتر کمک میکنند و در نتیجه، لرزش کنترل میشود. نام این دسته از داروها، دوپامینرژیک است.
لوودوپا مؤثرترین دارویی است که برای پارکینسون استفاده میشود. این دارو تأثیرات مثبتی در کوتاهمدت دارد، اما در طولانیمدت اختلالات حرکتی مانند یخزدگی حرکت را به وجود میآورد. همچنین با مرور زمان، باید دوز مصرفی دارو بیشتر شود.
تحریک عمقی مغز با جراحی
اگر بیمار به درمان دارویی پاسخ مثبت نشان ندهد، گزینه بعدی جراحی است. تحریک عمقی مغز یکی از معمولترین روشهای جراحی برای پارکینسون است. طی جراحی تحریک عمقی مغز، تعدادی الکترود یا سیم کوچک در مغز قرار داده میشود. این الکترودها به منبع اصلی در زیر استخوان ترقوه متصل میشوند و پیامها را به الکترودهای درون مغز میفرستند. این الکترودهای باعث تحریک سلولهای اطراف میشوند و در نتیجه حرکات فرد بهبود مییابد.
فیزیوتراپی برای درمان لرزش پارکینسون
فیزیوتراپی یکی دیگر از روشهای کنترل بیماری پارکینسون است که با اهداف زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- افزایش اثر دارو درمانی
- حفظ الگوی تنفسی مناسب
- به حداکثر رساندن قدرت عضلات
- به حداقل رساندن خطر زمین خوردن
- اصلاح و بهبود تعادل و وضعیت اندامی
- حفظ و بهبود سطح عملکردی و استقلال بیمار
به همین دلیل افراد بسیاری میخواهند دستگاه فیزیوتراپی خانگی تهیه کنند که با مراجعه به سایت شرکت برجیس، میتوانید از قیمت دستگاه فیزیوتراپی مطلع شوید.
بهسراغ تغذیه و رژیم غذایی مناسب و سالم بروید
تغذیه هم تأثیر مهم و مستقیمی در لرزش در پارکینسون دارد. به همین دلیل با رعایت یک رژیم غذایی مناسب میتوانید در کنترل لرزش بیماری پارکینسون، پیشرفت زیادی داشته باشید.
از عوامل تشدیدکننده لرزش در پارکینسون دوری کنید
یک روش بسیار مؤثر در جلوگیری از تشدید لرزش پارکینسون، جلوگیری از عواملی است که در ادامه معرفی میکنیم. این عوامل باعث تشدید لرزشها میشوند و باید از آنها دوری کنید:
- اضطراب
- خستگی
اجتناب از اضطراب
اضطراب یکی از این موارد تشدیدکننده لرزش پارکینسون است. میتوانید از شیوههای روانشناسی مانند رفتار درمانی شناختی یا تکنیکهای ریلکسیشن برای کنترل آن کمک بگیرید.
از کارهای خستهکننده دوری کنید
خستهشدن یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار روی لرزش در پارکینسون است. ضعف و خستگی و گرفتگی عضلات در این بیماری هم مانند بیماری میوپاتی بسیار تأثیرگذار است. احساس خستگی بهراحتی به وجود میآید اما رفع خستگی به کندی صورت میگیرد و به همین دلیل باید از ایجاد خستگی دوری کنید. در درمان پارکینسون از تمریناتی استفاده میشود که به کاهش سفتیهای عضلات و افزایش قدرت آنها کمک میکند. بدین ترتیب حرکات بیمار خیلی راحتتر انجام میشوند و از خستگی جلوگیری به عمل میآید.
تمرین درمانی
تمرین درمانی میتواند ترشح فاکتورهای رشد در سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند. این موضوع باعث بقای نورونهای دوپامینرژیک میشود. همچنین ورزش با شدت بالا هم میتوان به حفظ و رشد مجدد سلولهای مغزی کمک کند. ناگفته نماند که تمرینهای نوروفیدبک میتوانند در کنار روشهای مرسوم پزشکی مانند دارودرمانی به کنترل بیماری پارکینسون کمک کنند.
سخن پایانی
لرزش یکی از شایعترین علائم پارکینسون است. وقتی سطح دوپامین مغز کاهش مییابد، اختلال در حرکت به وجود میآید. نوع لرزش پارکینسون با بقیه انواع لرزشها فرق میکند و معمولاً در حالت استراحت رخ میدهد. در این مقاله سعی کردیم در مورد لرزش در پارکینسون صحبت کرده و اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم. از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
- ۰۱/۱۰/۱۹